vegetables

Perimet janë ushqimet më të shëndetshëm, ata nxisin shëndetin

E drejta e perimeve

Kultivimi Lstovoy selino

Selino - është e përhapur si një perimeve vetëm në shekullin e 17., Në të njëjtën kohë u përshkrua nga tre të njohur dhe tani varieteteve që janë përdorur si erëza dhe në salads. Fletë selino. Formon një grup i lë me një rrjedhin uritur, por rrënjët e saj janë shumë të degëzuar, të ngurta dhe të pangrënshëm. Lë shumë aromatik janë përdorur si erëza në freskëta apo të thata.

Selino erdhi (var. dulce) forma të gjatë i ngritur me forcë petioles thickened gjeth me bazë të gjerë dhe mishi e tenderit. Root kishte paraqitur vetëm në fillimet e saj. Falë shije djegëse e petioles fletë janë përdorur në djathë, e pjekur dhe të zier për salads, si dhe për të marrë lëng. Përveç përdorimit të tyre si asparagus.

Root (root) selino (var. rapaceum) formon një rrënjë trashë, e cila është përdorur si condiments dhe erëza për soups, salads, apo të skuqur. Kube ose feta selino, të ngrira, të thara apo të konservuar. Lë përdoret si erëza në para ose të thata. Vlera e selino të shkaktuara nga një përmbajtje të lartë të vajrave të ndryshme esenciale, të cilat japin një shije të veçantë.

Petioles fletë dhe rrënjët përmbajnë shumë fosfor dhe kalium në veçanti. Rrënjë selino është një diuretik dhe efekt tonik, dhe është përdorur gjerësisht për të veshkave dhe fshikëzës. Lë përmbajnë sasi të larta të vitaminave (sidomos C) dhe minerale, si dhe mannitol, tyrosine, pentosan, choline, dhe asparagine.

Me homeopati, ekstrakte nga fara, gjethet dhe rrënjët janë përdorur si një diuretik dhe të përzemërt, si dhe në sëmundjet e organeve gjenitale. Selino PËRSHKRIMI takon selino familjes. Kjo është një dyvjeçar. Holodostoek selino, në gjendje të durojnë acar në vjeshtë në minus 7 9oS, dhe të rinj bimët mund të përballojë temperaturat bien në minus 3 6oS.

Rrënjët e temperaturave negative nuk janë të ruajtur, kështu që ata duhet të largohen para fillimin e acar. Bimët rriten dhe zhvillohen normalisht në 15 12 C. fara mbin në 3 + 2 C. Temperatura optimale për rritje farë +20- 22 dashurinë S. selino të dritës dhe të lagështisë. Për rritjen normale të lagështisë optimale selino kërkon tokës në 75-80% të HB në periudhën e parë të bimësisë dhe 70-75% për muaj para korrjes.

Rrotullimit KULTURËS selino mund të kultivohet si selino të tjera, dhe në ri-mbjellëse vetëm 4-5 rreziku let.Osobuyu është agjent transferimin fletë vend dhe kalb e thatë e selino. Shpesh sëmundja është paraprirë nga shfaqja e mozaikut virusit kastravec. Ajo gjithashtu duhet të shmanget fusha me nematode rrjedhin dhe nematodet rrënjë në lëvizje.

Selino është një shenjë paralajmëruese shumë të mirë për shkak të sistemit masiv të saj depërton në thellësi rrënjë të mëdha. Me një të jepnin e mases fletë rreth 300 kg / ha në pas korrjes mbetjet janë rreth 75 kg / ha të azotit. Varieteteve të Vonë në terren duhet të kultivohet përmes fidanë. Lashtat e mëvonshme mund të kultivohet vetëm pas kulturën dy-lumë e selino.

RRITJA pllaka fara selino janë mbjellë jashtë në prill-maj (4-6 kg / ha, me ndër-row ndarje prej 12.5 cm.) Azotit plehrave janë aplikuar si vijon: 120 kg / ha para mbjelljes dhe 40 kg / ha pas çdo prerje. Një javë para shfaqjes për herbicid Weed Kontrollit të përdorur veprime të vazhdueshme ose më vonë, një javë para pamjen e tyre - linuron. Në korrje makina e parë në fund të korrikut - në fillim korrjes gusht mund të arrijë 600-1000 kg / ha.

Në Holandë, selino fletë mbjellë në sera në fillim të shtatorit (shkalla mbjellëse të 30-50 kg / ha) dhe të fillojnë të pastruar nga mesi i nëntorit. Rrënjë selino selino kërkon të thellë plugimi për penetrim rrënjë të mirë dhe formimin e këpucëve vetëm - dhe një loosening thellë. Doza të larta të plehrave azotike të kontribuojnë në marrjen e rendimenteve të larta. Limonit është bërë më parë, por jo para mbjelljen e bimëve.

Selino transporton kalium edhe në formën e klorurit. Për të marrë rendimentet mesatare e azotit të kontribuojë në dozë prej 200 kg / ha, dhe shpërndajë atë në thellësi të tokës në 60 cm e tokës përgatitjen për mbjelljen e fidaneve të kontribuojnë vetëm 70-100 kg / ha të azotit. Pjesa e mbetur është bërë në dy faza: në fillim të korrikut dhe në mes gusht (për Holandë). Në tokat alkaline në periudhën e thatësirës e mundshme në korrik, bimët mund të kenë mungesa bor (zemrës ngjyrë kafe).

Reduktimi i përmbajtjes bor në më pak se 1 mg / kg është kritike. Shenjë e parë e mangësi bor - pamja e njolla kafe në indet e rrënjë. Formuar më vonë në voids në gjethe më të re kanë pika të verdhë, në mes të vdesin fletë, petioles janë formuar çara tërthor, ruptures e rrënjë në rritje. Për parandalimin e bor-përmbajnë plehrave është bërë (10-20 kg / ha).

Në mungesë të rëndë të bor spërkatje me një zgjidhje e bor (10 kg / ha në 200 L / ha në sipërfaqe të tokës ose në një l 2000 / ha të lë). Në klimat e butë, fidane selino rritur kështu: për të plotësuar kërkesën për produktet e hershme - në serra, deri në fund - në të hapur. Të arritur rezultatet më të mira kur rriten fidane në tenxhere.

Fara janë mbjellë në rastilni parë (5 g / m, 5000-8000 lakër), dhe 4 javë më vonë, kur fletë e parë e vërtetë, farë raspikirovyvayut një 5-centimetër pots. Në një kultivimi më vonë të fidanëve raspikirovyvayut skemës 4x4 deri 6x6 cm, apo mbjellë direkt në serë (0.6 g / m, 500-800 fidane), hollë jashtë fidane, fidanë janë mbjellë dhe hiqen si fidanë.

Fara selino janë karakterizuar nga një periudhë të gjatë rritje, në mënyrë për të kursyer hapësirë ​​dhe kohë prodhojnë fara fara germinated: ata janë të vendosur në rërë të njomë në C 20 'dhe pas 4-5 ditë, kur shpinë fetusit arrin 2 mm, janë mbjellë me dorë. Në dritën fara mbin dhe edhe pa një mbulesë, një kusht i nevojshëm - lagështia konstante. Darkness, sidomos në temperaturat mbi 20 `C, pengon germination.

Në kushtet klimatike e Holandës temperatura mesatare gjatë distilimit të fidanëve nuk duhet të kalojë C. 14 ' Temperatura optimale për rritje është 18-20 'C. Pas rritje e temperaturës natën nuk duhet të jetë më pak se 12 `C` mira 15-18 C. Në një temperaturë prej 20-25 C 'duhet të jetë i airing.

Para se të ulje në kushtet e ftohtë të bimëve terren të hapur të rinj për forcim brenda disa ditësh, të thata (forcim të ftohtë mund të shkaktojë bolting), pas së cilës ata tallaze bollëk me zbatimin e njëkohshëm të dozës së fillimit të plehrave dhe të mbjellë. Rritje fidane të marrë rreth 10 javë, 4 javë para marr, dhe 6 javë pas marr. Farë të mëdha, nëse është e vendosur mirë poshtë, jep jep e hershme dhe të lartë.

Lstovoy rrënjë selino e rritjesNjë masë e mirë filiz është 5 gram (mundësisht 10 g), e cila ka 5.10 lë. Për mbylljen e gjeth mes rreshtave hoeing tokës dhe të kontrollit të pastruar kryhet mekanikisht. Nëse, para se të mbjelljes është kryer trajtimin me herbicide, atëherë javën e ardhshme nuk është e nevojshme. Rendimentet e lartë e selino mund të merret vetëm duke siguruar lagështi të mirë.

Kur presioni thithje e lagështi tokës rreth 200-250 hPa të ujitjes, sidomos gjatë rritjes aktive. Megjithatë, ujitjes kontribuon në humbjen e vend fletë. Sidomos i rrezikshëm është vend fletë shkaktuar nga Septoria apiicola (metodat e luftës: trajtim pasardhësit (të gjitha Farërat Seminis trajtohen me thiram) spërkatje dhe mbjelljen e fidanëve në fushën e) dhe kalb e thatë, dhe të dëmtuesve - bugs, aphids dhe mizat selino fletë.

Për të pastër selino në tufa fillon një muaj më parë. Diametër rrënja e rreze për selino është 3 cm, 6 cm në bimë konvencionale gërmuar lë c me dorë ose pirun perekopochnymi prerë nga e tokës një thikë të gjatë. Përdorimi i prodhime dhe fadroma redukton kostot e punës. Për përpunimin e menjëhershëm duke përdorur rrënjë, pa gjethe.

Rrënjët Vintage është një mesatare prej 400 kg / ha, japin e lë të produktit - rreth 100 kg / ha. Për të zbatuar rreze është prerë rrënjët e mallrave drejtpërdrejt nga rrënja, lë të verdhë apo të dëmtuara janë hequr, të bimëve lidhur me 5 copë dhe të paketuara. Rrënjët e madhe me gjethe të gatshme për zbatim në të njëjtën mënyrë. Rrënjët pa lë të shkurtohet në bazë të lë me dorë apo mekanikisht.

Selino Root ruajtur palarë në clamps, kapustohranilischah ose në dhoma të ftohta me 1 `C dhe lagështia e lartë. Për të ruajtur tubers në ruajtje të ftohtë me një gungë të madhe të tokës pastruar lehtë. Sera duhet të zgjidhet për datat mbjelljen e tilla në të cilat produkte mund të merret para lindjes saj e terren të hapur.

Kur kultivimin në serra të qëndrojë densitetit rekomanduar për marrjen e një rreze të mallrave, 20 RAST / m², 20x25 cm mbjelljen skemën e temperaturës ngrohje për tarifa e hershme të rreth 12 `C, zvogëlimin e saj me temperatura në rritje ambientit. Ajrimit në një temperaturë prej më shumë se 20 C. " Selino Chereshkovaya stalked teknikat e kultivimit selino janë të njëjtë me atë të celeriac.

Lstovoy selino selino kultiviminNë klimat e ngrohta erdhi selino mbjellë direkt në terren të hapur. Fara janë shumë të vogla (masë e fara është 0,2-0,3 1000 g), dhe shkalla e mbjellëse në përputhje me këtë duhet të reduktohet. Fidanë janë vendosur në brazdat: në terren të hapur për furnizimin e prodhimit të hershme -10-17, vonë - 11/08 bimët per 1m2. Në qëndrojnë densitet të lartë të bimëve në varietete samootbelivayuschihsya mund të shpërndahen me kashtë ose gjeth letër okruchivaniya.

Për të përmirësuar cilësinë e produktit në buzë të fushës kryer nga filmi mbrojtje nga drita zi. Norma Aplikimi i azotit në kultivimin e selino petioles më pak se 200 kg / ha. Në Evropën Qendrore, në fillim korrje fushë të hapur në mes të korrikut dhe mbaron në fillim të nëntorit me fillimin e fidaneve parë morozov.P ndarë me dorë nga rrënja jakë në nivelin e tokës. Ju mund të shkurtojnë dhe gjethet.

Pesha minimale i shfrytëzimit të tregtueshme (kreu i bisht i gjethes) mesataret 150 g, kërkesa e tregut erdhi selino peshon 500 g dhe edhe 800 Rreth 90-95% e produkteve bimore japin të tregtueshme. Rendimentet janë rreth 350 kg / ha.

Postime Related:
  1. lëng panxhar

selino, lakër, erdhi, selino sallatë, perime rrënjë