vegetables

Perimet janë ushqimet më të shëndetshëm, ata nxisin shëndetin

E drejta e perimeve

Panxhar sheqeri

Sheqeri panxhar eshte nje kulture e madhe e sheqerit të zonës butë. Varieteteve moderne të panxhar sheqeri përmban 18 - 20% sheqer. Panxhar sheqeri janë rritur si kulture foragjere. 100 kg panxhar sheqerit përmban 25 njësi të ushqimit dhe 1,2 kg e proteinave tretshëm.

Njëjtën sasi e gjeth ofron 20 njësitë e prodhimit të ushqyerit, dhe 2.2 kg e proteinave tretshëm.  Madh tul ashpër rëndësinë dhe melasë, që rezultojnë nga fabrika panxhar sheqeri.  Në vendin tonë të parë në zonat e mbjellja e panxhar sheqerit është Ukraina. Fushat kryesore të kultivimit janë gjithashtu Qendrore - Chernozem rajon, Northern Kaukaz, Moldavia, Kazakistani dhe Kirgistani.

Përshkrimi botanik të panxhar sheqerit. Panxhar sheqeri - një lloj forme të përbashkët kulturore të panxhar (  Beta vulgaris), që i përkasin Chenopodiaceae familjes. Kjo është një bimë dyvjeçar. Në vitin e parë të jetës panxhar zhvillon dritës plug - lë të gjelbër dhe rrënjët e gjatë me shumë ushqyesve. Në bazë të petioles buds formuar, nga e cila vitin e dytë rritet lë dhe rrjedh lulëzuar.

Duhet theksuar se panxhar sheqeri në një masë më të madhe se format e tjera të panxhar, shmangie nga cikli dyvjeçar. Pra, ndonjëherë bimët panxhar lulëzuar rrjedh formuar në vitin e parë të jetës. Ky fenomen quhet tsvetushnostyu. Tsvetushnost vërejtur në pranverë të ftohtë dhe një fund relativisht të gjatë. Në bimë, panxhar mund të mungesës së lulëzuar në vitin e dytë të jetës.

Këto bimë të zhvilluar gjethet, por jo një kërcell i lulëzuar. Ata janë të quajtur "kokëfortë". Ata shfaqen nga - ndikimin e temperaturave të larta gjatë sezonit të rritet vitin e parë të jetës, mbretëresha e hershme korrjes - bimët, të zgjedhur në qëllimin bazë të tharjes pas korrjes dhe gjatë magazinimit dimrit.

Sistemi rrënjë të panxhar sheqerit - shtylla kurrizore e branched shumë në të dyja anët e rrënja e rrënjëve anësore që përhapet në të gjithë një 40-50 rrënjë cm kryesore (organ nëntokësore, shpesh i quajtur gabimisht një kulture root) ka një formë konike dhe të ngjeshur disi anash.

Në kokën e tij të shquar të strukturës, transportuesi e lë në qafën e mitrës nuk ka asnjë gjethe ose rrënjët anësore, dhe rrënjë aktuale, lëng dhe mishi, dhe ku rrënjët lateral janë formuar.  Rrjedh lulëzuar - i drejtë, branched shumë, bush formë të lartë deri në 1.5 m. tipit Lule përbën nga pesë pjesë me perianth parëndësishme gjelbër. Stamens pesë, një pistil, stigma të paturit e një trifaqësh.

Lule janë të rregulluar në axils fletë përgjatë rrjedhin dhe degët e saj anësore në grupe nga disa pjesë, duke formuar tufë lulesh - një gozhdë të lirshme.  Panxhar sheqeri - ndër-pollinated bimë. Polen kryer nga era dhe insekteve të vogla. Kohëzgjatja e lulëzuar varion nga 20 në 40 ditë. Fruta të ngjajnë arra. Kur pjekur, ata të rriten së bashku brenda një grupi me lule, duke formuar një kompleks frutash - glomeruli (2-6 fruta).

Nën kapakun e çdo fetusit është farë e vet në një shell me shkëlqim ngjyrë kafe. Embrion farë përbëhet nga dy cotyledons, rrënjë hypocotyl dhe embrionale.  Karakteristikat biologjike të panxhar sheqerit. Panxhar sheqeri janë shumë të kërkuar në kushtet në rritje. Për zhvillimin e plotë të bimëve duhet shuma e temperaturave aktive (mbi 10 `C) 2200-2700` S.

Panxhar fara në gjendje të mbin në 2 - 5 `C, farë praktike shfaqen në 6 - 7` S. Megjithatë, temperatura optimale për rritje të farërave 12-15 'C. Rritjen dhe zhvillimin e panxhar është më e mirë në 20-22 'C. Panxhar - bimë një ditë të gjatë. Mungesa e dritës ashpër redukton japin dhe përmbajtjes së sheqerit.

Sezonit në rritje të panxhar sheqerit në vitin e parë të jetës 160-170 ditësh, të dytë - 100-130 ditë.  Në vitin e parë të jetës zhvillon rozetë panxhar e 30 - 60 gjethe, më të frytshme të tyre - e lë nga 16 - deri 25 - rr. Kohëzgjatja e veprimtarisë së çdo fletë rreth 25 ditë. Në kohën e korrjes së aksioneve lë panxhar sheqerit është 40 - 60% apo më shumë ndaj peshës rrënjët.  Kur palë e parë të vërtetë lë taproot fillon të trash.

Leh fillore rrënjë me të çara dhe reset (root ndërrim i puplave). Në vend të kësaj, duket lëvore e mesme. Për këtë periudhë duhet të plotësohet i hedh lëng (manual hedh lëng) panxhar.  akumulimin intensive e sheqerit - muajin e fundit të sezonit në rritje.  Tokë e mirë për panxhar sheqeri - tokë e zezë e pasur në çështje organike, cilësi shkrifët dhe një reagim neutral të zgjidhjes tokës.

Panxhar janë shumë të dobët të zhvilluar në tokat ranore dhe të varfër të rëndë balte.  Vendi në rrotullimit dhe pleh për panxhar sheqeri. Më i mirë se paraardhësi i tij panxhar në rotacionit, lashtat e dimrit do të pastër ose të mirë fekonduar çifte të angazhuar. Kjo vendosje në rrotullimin siguron furnizimin me panxhar sheqeri e ushqyesve dhe krijon një regjim të favorshme të ujit.

Megjithatë, relativisht pak djersë koeficienti (240-400) - humbje totale e lagështisë në zonën e mbjellë njësi relativisht të gjerë, e cila është e lidhur me formimin e materies organike bimore të mëdha.  Shuma më e madhe e ujit në panxhar sheqerit konsumon periudhën e rritjes intensive (korrik-gusht). Kushtet më të mira për formimin e jep të lartë janë në lagështi tokës 60 - 70%.

Në fushën e sheqerit ujitur panxhar panxhar më të mirë se paraardhësit e tij janë të dimrit dhe pranverës grurit, e cila shkon në kullosa shumëvjeçare.  Panxhar sheqeri konsumon sasi të mëdha të ushqyesve. Zbatimin e të gjitha llojet e plehrave në zonën kryesore të panxhar rrit produktivitetin nga 50-90 Arkivi Qendror të Shtetit dhe më shumë.

Plehrave për panxhar për të bërë shtresa, në mënyrë që për herë të parë ajo e përdorur ushqyesve nga horizonti e sipërme, dhe rritjen e sistemit rrënjë - dhe nga shtresat më të thellë tokës. Kjo arrihet duke bërë pleh kryesore në vjeshtë për vjeshte lërim, mbarësuese pranverë rendor në mbjellëse dhe mbarësuese gjatë sezonit në rritje.  Më e mirë në fazat e hershme të zhvillimit të panxhar sheqerit duhet të konsiderohet si nitrat natriumi.

I plehrave fosfate në vendin e parë i përket vlerës së superfosfat pluhur. Në tokave pyjore gri dhe superfosfat podzolic tokë pjellore mund të zëvendësojë miell fosforik, duke rritur dozën për të bërë një 1,5-2 herë. Të  veçanërisht efektive në kalium, sodium plumbin kainite përmban dhe magnez, të cilat janë të nevojshme panxhar keq.

Në panxhar sheqerit në rritje në tokë me aciditet të lartë është e një rëndësie të madhe për futjen e rotacionit kulture ose menjëherë nën baltë zbrazje panxhar - humbje e panxhar sheqerit prodhimit, që përmbajnë gëlqere. Pleh organik është e dëshirueshme për të bërë një shenjë paralajmëruese ose direkt nën panxhar në 10 - 20 TGA.  Pleh rendor është bërë njëkohësisht me fara mbjellje.

Ai siguron bimëve fillestare fuqi kur ata kanë pak të zhvilluara sistemin e rrënjë dhe ata nuk mund të përdorin të ushqyesve nga plehrave të thellë, të lëruar tokën.  Salcë kryhet pas të dytë pikëllues në shoots. Ndonjëherë me pleh pak në vjeshtë, dhe lagështi të mirë tokës, një të ushqyerit të dytë, e cila duhet të përfundojë para mbylljes urdhra.

Për të siguruar rritjen normale dhe zhvillimin e panxhar sheqerit, së bashku me, fosfor azotit dhe kalium të bimëve duhet elementet gjurmë - mangani, bakri, bor, etj Mangani në tokë është bërë në formën e sulfate mangan apo superfosfat marganizirovannogo, bakrit - në formën e hi pirit apo bakrit , sulfate dhe bor - në formën e mbeturinave bormagnievyh.

Lëvrim per panxhar sheqeri. Në Evropën Qendrore - rajonet Chernozem dhe në Ukrainë, pas korrje gruri fushën e dimrit nën lërim çan dhe harrowed. Disa ferma janë përdorur për të çan stubbling disk plows në një thellësi prej 6 - 8 cm Kur barërat e këqija në masën e nevojshme kultivimin, e ndjekur nga pikëllues. Në vjeshtën e vonë për të lemeshnoe bombardimin pa pikëllues në një thellësi prej 10 - 12 cm

në Kaukazin Verior i jep të mira lëvrim rezultatet e përbërë nga dy vspashek: të vogla, normale, ose (në një thellësi prej 20 - 22 cm) të mbajtur pas korrjes e mëparshme kulturës, dhe të thellë (në një thellësi prej 30 - 32 cm) mbajtur në datën e mëvonshme.  Në rajonin Altai, ku panxhar sheqeri është vendosur kryesisht në një palë të pastër, është e rekomandueshme lëvrim të përbërë nga të bien Scuffling ploskorezami ose plows disk në një - dy gjurmët, në pranverë të trajtojë këto mjete të njëjta dhe lërim me pikëllues.

Për panxhar sheqeri nevojë për një të mirë farishtë përgatitje pranverë. Për të mbajtur lagështi në tokë, liroj dhe nivelin sipërfaqen e fushës në fillim të pranverës dhe të shpenzojnë të pikëllues fushat shleyfovanie lëruar. Në të njëjtën kohë në tokë të lirë dhe shteti grebnistom të fushës në radhë të parë e njësisë kanë kabllot, ndërsa e dyta - ose harrows mesatarisht të rënda. Kur compacting e tokës dhe përmbytjet pervymi lejuar harrows të rënda, dhe pas tyre - trenat.

Vetëm para kultivimi mbjellja bëhet në një thellësi prej 6 - 8 cm në tokë e cilësi të rënda dhe pranverë të lagësht, të kalojnë të përpunimit në dy pista: e para - në një thellësi prej 6 - 7 cm, i dyti - në një thellësi prej 8 - 10 kultivuesve cm ploskorezhuschimi pajisur me makina rroje dhe një dorëshkrim me kube. Pastaj rrokulliset tokës.

Përgatitja e fara për mbjellje dhe mbjellja e panxhar sheqerit. Fara e multi-seeded germination diploid panxhar sheqeri duhet të jetë jo më pak se 75%. seeded - jo më pak se 70% - jo nën 65%, shumë-seeded polyploid. Një tregues i rëndësishëm i cilësisë së farës panxhar - masë e frutave agregate - glomeruli. Farërat janë të mira, në qoftë se masa e 1000 panxhar glomeruli asiniform seeded më të larta se '25 - g i5 dhe polyploid - 30 g. të saktë të kalibruar fara mbjellëse në dy grupe: 3,5 - 4,5 4,5 - 5,5 mm.

Kundër fara korneeda opudrivayut granozanom (4 kg për 1 ton farë). Sipas fara lagështi normale mund turshi për tre muaj para mbjelljes.  Sheqeri panxhar Mbjellje duhet të kryhet kur toka në një thellësi prej 10 cm të ngrohtë deri në 5 - C. 6 ' Me teknologji të përparuar të stërvitje panxhar sheqeri, panxhar sheqeri saktësi të përdorura.

Metoda më e zakonshme e mbjelljes me një të vetëm-rradhë 45 cm ndarje Mbjellje-seeded panxhar sheqerit në tokë kultivuar dhe e 6 - 8 KSCA. Kur një e keqe gjendja në terren kulture mbjellëse normë rritje për 10 - 12 KCSA. Kjo është për shkak të faktit se këto fusha kërkojnë lëvrim të përsëritura të mekanizuara për kontrollin farë e keqe.

Për të krijuar një dendësi normale kulture në këtë rast, numri i përgjithshëm i fidanëve të duhet të largohen jo më shumë se 20% e bimëve.  Në zonat e panxhar sheqeri, ku nuk ka zonimin-seeded varieteteve, mbjelljen duhet të përdoret për dërrmuese (segmentuar) panxhar seeded.  Panxhar sheqeri korrat janë të ndarë në tregti (fabrika) dhe mitrës (kultivuar enkas për fara).

Kujdesi për të lashtat panxhar sheqeri. Teknikat bujqësore Pervy - paketim tokë pas stërvitje, e cila është kryer rrethuar - rrota dhëmbëzuar. Rolling promovon mbjellëse uniforme, grinds clumps e madhe e tokës, redukton avullimi dhe lejon ujin tërhequr nga shtresa e ulët e tokës në pjesën e sipërme.  Në pestë - ditën e gjashtë pas mbjellëse, tokë është harrowed.

Në këtë kohë, farat e panxhar nuk ka filloi në rritje (vetëm naklyunulis), dhe shumica e barërave të këqija janë në sipërfaqe, ka hyrë tashmë në fazën e fidanëve ("vargjet e bardhë"). Pikëllues pas mbjellje është shkatërruar deri në 80% filiz barërat e këqija dhe për të përmirësuar ventilim tokës, e cila përshpejton lindjen. Megjithatë, vetëm fillimi për të buis farën e panxhar tines bezdis nuk janë të dëmtuara.

Kjo praktikave bujqësore të kryera në drejtim të normës mbjellja e njësisë 5 - 6 mph.  Në pranverë të ftohtë dhe të zgjatur në prani të një kore të tokës të dendura të liroj atë është mirë të përdorni një shat rrotullues. Është po aq metodë e rëndësishme e menaxhimit duhan në periudhën e parë të panxhar është një pikëllues në shoots. Ajo është zhvilluar në fazën e formimit në të parë disa fletë-panxhar.

Shpejtësia e njësi të vogël - rreth 3 mph, në mënyrë që të panxhar bimore nuk e plotësoni deri në tokë dhe mos dëmtojë ata.  Për të zvogëluar të punës manual për kontrollin e farë e keqe është e nevojshme për të kombinuar agronomike (mekanike) metodat me kimike. Për shkatërrimin e barërat e këqija në kulturat e herbicideve panxhar sheqerit janë eptam më efektiv dhe Tilly, që veprojnë në drithëra dhe barërat e këqija dythelbor.

Bar barërat e këqija në të njëjtën kohë të shkatërruara nga 80 - 90%, bipartite - 40 - 50% e herbicideve të kontribuojnë në kultivimin para.  Dendësia e mbjellë panxhar sheqerit formuar me skema të ndryshme hedh lëng në varësi të shoots, si dhe shkalla e infektimi të fushave.

Mekanike hedh lëng (buketirovku) është kryer në të gjithë rreshtat e kultivuesve gripping sipas skemës, duke siguruar faljen në rreshtat në "bouquets" të njëjtën distancë prej disa bimë. I hedh lëng "buqetë", kryer nga 1-2 ditë pas ata janë ulur, duke i lënë në çdo "buqetë" e 2-3 bimë.  Karakteristikat e bujqësore nën ujitje.

Karakteristikat e panxhar sheqerit të ujitjes të lidhura me para-site, metoda e përgatitjes dhe kohën e mbjelljes dhe të standardeve të ujitjes. Përgatitjen Site përbëhet nga shtrirjes dhe ujitjes preplant. Spacing Konvencionale rresht (45 cm) e bëjnë të vështirë për të ujitjes prerja brazdat, kështu që në drejtim të ujitjes aplikuar në rresht kulture-spacio 60 cm  Lotim është e ndarë në vlagozaryadkovye se karburantit dhe vegjetacionit.

Lotim Vlagozaryadkovy është kryer në vjeshtën e vitit për 5 - 10 ditë para se të lërim vjeshtë, norma e ujitjes 1200-1500 m3ga. Lotim Vlagozaryadkovy yield-et rritet me një mesatare prej 20 - 30%. Për lotim më uniforme lagështi tokës vlagozaryadkovy kryhet kryesisht nga brazdat. Feeding ujitjes aplikuar në pranverë pas mbjelljes për të kontrolluar kore të tokës dhe një shoots më të harmonishme.

Ujitjes Bimësia është kryer 6-8 herë në 15 - 20 ditë. Kërkesa totale e ujit për ujitje e vegjetacionit është 3,0-3500 në vitin m3ga srednevlazhny dhe katër mijë m3ga në një vit të thatë. Para çdo të prerë në sistemin e ujitjes lotim të vogla, pasi të ujitjes gjatë kultivimit ndër-radhë e mbyll.  Korrje e panxhar sheqerit. Nga koha e maturimit teknike të rreshtave të panxhar sheqerit janë hapur, le të kthehet zbehtë, reduktuar peshën e tyre.

Rritjen e rrënjëve dhe të akumulimit të sheqerit në to për të ngadalësuar. Pas prishjes rreshtave mes rreshtave duhet të jetë para-korrjes lëvrim të tokës në një thellësi prej 10 - 12 cm  Megjithatë, panxhar të fillojnë të pastruar, pa pritur për fazën e fillimit të pjekurisë teknike që është i lidhur zakonisht me fillimin e fabrika e sheqerit (në fund të gushtit - fillim të shtatorit). Aktualisht, vjeljen e panxhar sheqerit është pothuajse plotësisht i mekanizuar.

Kultura dhe mbjelljen e mitrës panxhar. Rrënjët e panxhar sheqerit rritur në vitin e parë dhe u zotua për të depozituar për të marrë fara e tyre, i quajtur pijeve, dhe rrënjët, overwintering në tokë dhe të mbjellë vitin e dytë - mbjelljes, ose test. Teknikat themelore të panxhar rritje mitrës ndryshojnë pak nga ato që përdoren në kulturën e panxhar fabrika e sheqerit, por ka disa karakteristika të veçanta.

Dallimi kryesor është dendësia më të madhe të pemëve (mijë rastga), e cila është e ndryshme në natyrë - zona klimatike:  Në zonat me mënyrën dimër të butë të denjë për të marrë fara bezvysadochny. Në këtë metodë nuk gërmoj në qelizat mbretëresha vjeshtë, por të lënë të dimrit në tokë.

Panxhar Mbjellja e në raste të tilla është kryer në qershor-korrik apo edhe në gjysmën e parë të muajit gusht, kur kushtet janë të favorshme për mbushje të lagështisë tokës. Mbjellë me aisles 75-90 cm  Në tokë shtresa nëntor, panxhar mbuluar 30-35 cm përdoren për këtë çan me dy ndërtesa.

Top gjethet e bimëve, megjithatë, mbetet neukrytoy për të shmangur "mbytje" Herët në rozetë pranverën e lë të lirë të mbulojë tokën pikëllues diagonale (bezdis me kokë-dhëmbëzuar). Japin fara në metodë bezvysadochnom është pak më e ulët se sa teknikat bujqësore konvencionale, por kjo metodë e prodhimit të farës është shumë më lirë.

Për të prekursorëve të mirë për formimin panxhar sheqeri fara ose qarkullimi përfshijnë shumëvjeçare grasses, gruri dimrit pllenohet nga një çift i kokrra dhe bishtajore.  Tokës është trajtuar me llojin e polupara. Panxhar sheqeritharrowed pranverës fushë në dy pista, por para se të mbjellë farën e tij është kultivuar në një thellësi prej 14 - 16 cm apo të kalojnë plugimi moldboardless. Kur mbjelljen rrënjët e kokës duhet të jetë në 2 - 3 cm nën sipërfaqe të tokës.

Pas mbjelljes, është e dobishme të qetë rollers compaction.  Test janë vendosur në javën e parë të punës në terren, së bashku me mbjelljen e grurit pranverës. Jashtë ata lënë shumë të padëshirueshme, siç e thatë jashtë dhe më pas japin një përqindje më të lartë të "kokëfortë", solli kështu nga zonat e magazinimit duhet të mbillen menjëherë në testise.

Gjatë sezonit në rritje është kryer të paktën tre ndër-rradhë trajtime, të cilat kombinojnë me salcë. Koha më e mirë për mbarësuese - rozetë Arsimit të lë dhe rrjedh fillojnë duke hedhur.  Llojet e tjera të kujdesit të ndiqte test dhe rrjedh pintsirovka në fillim të lulëzuar. Monedhë (prerja majat e fidaneve për 10 - 12 cm) është kryer për të gjitha landings rrjedh.

Vulosje dhe pezulluar rritjen pintsirovka xhiruar këshilla, e cila ka një efekt pozitiv mbi produktivitetin. Aktualisht përdoret metoda pintsirovki kimike.  Kur Browning 30-40% e frutave të pastër test - ose me dorë ose korrësve grurit. Kur bimët manual pastrim janë të prerë dhe të lidhura në snopiki të lirë që të paraqitura për të thatë në suslony e 4 - 5 copë secila.

Teknologjisë industriale të panxhar sheqerit. Për kultivimin e panxhar sheqerit (dhe luledielli) në shumë zona të vendit është përdorur gjerësisht teknologji industriale. Ai përfshin praktikat e mëposhtme bujqësore të kultivimit dhe vjeljes (me minimum manual punës):  zbatimin e masave të integruar për të luftuar barërat e këqija, dëmtuesve dhe sëmundjeve duke përdorur herbicide shumë efikase, pesticide dhe fungicides;  mirëmbajtjen e mekanizuara të plantings, duke përfshirë edhe formimin e densitetit të mbjelljes dhe korrjes;  vetë-mbështetës organizimin e njësive të mekanizuara.  Neni rreth sheqerit

panxhar, zarzavate, panxhar sheqeri, farat e panxharit, rrënjët